Prezentare

apr. 17, 2017

Orasul Breaza, poarta de intrare in pitoreasca Vale a Prahovei, este pozitionat pe coordonatele de 25°38′ longitudine estica si 45°12′ latitudine nordica. Datorita izolarii de traficul rutier intens de pe Valea Prahovei, climei moderate, aerului unic in Romania, pitorescului asezarii, Breaza este considerata un Davos al Romaniei.
Râul Prahova străbate localitatea de la nord la sud, despărțind cartierele Podu Corbului, Nistorești și Frăsinet situate de-a lungul lui DN1, pe stânga râului, de restul orașului situat pe dreapta râului, în lungul DJ101R.
În Breaza se poate intra din DN1 București-Brașov, localitatea fiind foarte accesibilă datorită existenței a patru benzi de circulație, de la București până la intrarea în Comarnic, oraș situat la nord. La sud, Breaza se învecinează cu municipiul Câmpina, la est cu comuna Cornu, la vest cu comunele Adunați și Talea.

O alta cale de acces este calea ferata Bucuresti-Brasov, la gara Breaza sau haltele Nistoresti și Breaza Nord.
Breaza se afla la următoarele distanțe de:
100 Km de Bucuresti
42 Km de Ploiesti
20 Km de Sinaia
27 Km de Busteni
29 Km de Azuga
42 Km de Predeal
65 Km de zona Bran – Râșnov
Orașul Breaza, datorită poziției pe coordonatele geografice și altitudinii (500 -550 m), are o climă temperat continentală moderată, de deal.
Breaza este “poarta văii Prahovei”, “un oraș-grădină”, “al școlilor și sanatoriilor”, este “Davosul României”, “Sectorul 7 al Bucureștiului”, “capitala golfului românesc” sau cel puțin câte ceva din toate acestea.

Monumente istorice si de arta

Biserica cu Hramul Sfantul Nicolae, aflata la intersectia strazilor Republicii si Garii, a fost ctitorita in 1777 de domnitorul Alexandru Ipsilante. Ridicata pe temelie de piatra, ea este impodobita la exterior cu medalioanele sfintilor. Aceasta biserica a fost declarata monument istoric pentru arhitectura si pictura ei interioara si exterioara, dar si pentru vechimea sa de peste doua secole.

Conacul „Toma Cantacuzino” este asezat in parcul central al orasului, fiind ctitorit de spatarul Toma Cantacuzino in secolul XVII. Pe la acest conac s-au perindat personalitati ca: scriitorul Ion Ghica, Grigore Alexandrescu, scriitoarea Anne de Noailles-nascuta Brancoveanu, Martha Bibescu.
Biserica cu hramul „Sfantul Gheorghe” a fost construita in anul 1830 de catre slugerul Nicolae Saegiu. Pe interior, pictura in tempera facuta de catre Radu Vintilescu a fost partial restaurata de pictorul Calinescu in anul 1963. Biserica se afla la intersectia strazilor Erou Colonel Dr.Popovici cu Sunatorii.

Biserica cu hramul „Schimbarea la fata” construita in 1892 pe locul altei biserici mai vechi, se afla in Capu Campului. Este pictata in ulei, are doua turle iar catapeteasma este din lemn.

Monumentele „Cinstiti memoria inaintasilor” situate pe strada Garii, strada Republicii si strada Sunatorii sunt inaltate de sculptorul brezean Tudor Gheorghe. Portretele in bronz realizate de artist ne prezinta inaintasi de seama ai Brezei.

Monumentul eroilor din Gura Beliei-Breaza are forma unui obelisc cu un vultur. El a fost ridicat in memoria tuturor ostasilor romani cazuti de-a lungul timpului pentru intregirea neamului.

Monumentul eroilor neamului din Gurga Breaza de Sus a fost construit in 1930 pe dealul Gurga, la 743 m altitudine. Este o cruce de 11 m inaltime ridicata in memoria eroilor cazuti in Primul razboi mondial (1916-1918).
Grupul statutar col. Popovici cu copiii situat in cimitirul din strada Eternitatii.

Translate »
Sari la conținut